Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.01.2013 22:58 - Меритокрация
Автор: mgrand Категория: Поезия   
Прочетен: 3009 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 10.01.2013 22:59


image "Висшите слоеве са висши, защото са висши" е старото определение за меритократичното общество - т.е рибките на сър Хенри са по-значими от просяка, който рови в кофите, защото е така. Глупости!  

 Живеем във 21в., където всеки, който полага усилия може да бъде част от "надсоциалното" покривало на обикновения човек.  А какво всъшност е "висшо общество"? Със сигурност не е седянката, на която ходи баба ви всяка петък вечер и обсъжда Бойко, Цветанов и кучетата на съседите, които лаят по цяла нощ, нито пък оня безвратия, дето е обрал неколцина брокера по пътя и е събрал "аверите" да почерпи по е"но синьо Джони. Това е системата от обикновени хора, правещи нещо значимо, дали банкер, дали агент.. някой който се е борил за да постигне сегашното си аз. Не визирам също и всеки над минималната заплата в България, пияният руснак, дошъл да плува в реки от концентрат и да изхарчи спестяванията или дори някой шейх, дет" не си е мръднал г*за за да постигне нещо в живота си.
 Като оставим факта настрана, че горилите в Софийския зоопарк са по-интекетуално развити от булшинството "висшисти" в днешно време, се намира една група хора, които са си дали зор през тези 5 години гимназия и не са пропили повечети от изпитите в УНСС или Свободния университет. Ето тези хора са върхът на цивилизацията у нас, нашеimageто осмо чудо на света, втората ни Мона Лиза. 





*подсказка : ако не сте разбрали иронично, сатиричното екзистенциално послание на текста досега, по-добре затворете страницата и отворете някой тълковен речник. *  Роуън Аткинсън или още познат като Мистър Бийн, или оня дебил от телевизията /макар и да има доста такива/ , е типичният пример за човек от меритократичното общество. Защо ли? Колко от вас са защитили магистратура по инжинерство в Оксфордския университет и след това са се отдали на актьорството?  Ай тинк ай мейд май пойнт. Нот инъф? - Тогава си спомнете за онези ваши съседи дето си брояха стотинките за хляб, но дъщеря им беше отличничка и после завърши хубав университет с пълна стипендия, заради успеха, и я взеха веднага на работа, защото беше от първите по успех. След това купи на техните кола, по-хубава от вашата и направиха ремонт и сега живеят в 5 звезден двустаен бутик. Ами те не са от меритокрацията...ама тя е! Малката Марийка дето все и падаше топката във вашия двор и вие я пукахте, за да не строши някой джам.
 Та, да заключим - не се потете като Хамлет на дуел, защото кралицата няма да ви даде кърпичка да си избършете челото, а отворете някоя книжка и прочетете нещо ново на децата или за вас самите, защото в днешно време всеки може да постигне всичко, стига да има желание и воля. Не живеем в свят на равенство, колкото и да ни се иска, егалитарианизмът не е дотолкова разпостранен, нито в далчева творба, а всеки се бори за себе си и никой няма да свърши нищо за вас.
 
 



Гласувай:
0




Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: mgrand
Категория: Поезия
Прочетен: 10152
Постинги: 1
Коментари: 0
Гласове: 1
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930